INGLIZ XALQLARI MADANIYATIDA OZIQ-OVQAT BELGILARINING O‘RNI
Referat
Maqolada ingliz madaniyatida oziq-ovqat belgilarining o‘rni haqida gap boradi. “Food” alohida madaniy soha bo‘lib, u o‘ziga xos til - madaniyat tili hisoblanadi. Bu yerda ma’naviy mazmun moddiy shakllarda o‘z ifodasini topadi, bu tildagi matn esa faqat madaniy-tarixiy assotsiatsiyalar asosida ko’rib chiqiladi. Shu munosabat bilan ushbu maqolada biz gastronomik yoki glyuttonik diskursni ingliz tili materialida ko‘rib chiqamiz. Pazandachilik - taom tayyorlash san’ati bo‘lib, u inson faoliyatining qadimiy sohalaridan biridir. Ko‘p asrlar davomida har bir xalqning qiziqishlari va gastronomik odatlari shakllangan: vaqt o‘tishi bilan milliy taomlar yaratilgan. Bugungi kunda har bir xalqning o‘ziga xos milliy pazandachiligi mavjud bo‘lib, u har qanday milliy madaniyatning ajralmas qismi bo‘lib, o‘ziga xos, boshqalardan farq qiladigan milliy taomlari bilan ajralib turadi.
Kalit so'zlar:
Mualliflar haqida
Adabiyotlar ro'yxati
Маковский, М. М. Удивительный мир слов и значений: Иллюзии и парадоксы в лексике и семантике: учебное пособие [Текст] / М. М. Маковский. - М.: Ком Книга, 2005. - 200 с.
Филиппова, Е. В. Семантическая изотопия «еда» в художественном тексте (на материале малой прозы 60-80-х годов XX века): автореф. дис. ... канд. филол. наук: 10.02.01 [Текст] / Филиппова Елена Владимировна. — Ставрополь: Ставропольский государственный университет, 2004. - 24 с.
Ford, Th. R. Contemporary Rural America: Persistence and Change [Text] / Th. R. Ford // Rural USA: Persistence and Change, edited by Th. R. Ford. - Ames: Iowa State University Press, 1977. - Pp. 3-115.
Levi-Strauss, C. Introduction to a Science of Mythology. - Vol. 1: The Raw and the Cooked [Text] / C. Levi-Strauss. - L.: Jonathan Cape, 1970. — 387 p.
Похлебкин, В. В. Тайны домашней кухни [Текст] / В. В. Похлебкин. - Мн.: Бесядзь, 1995. - 224 с.
Воркачев, С. Г. Лингвокультурология, языковая личность, концепт: становление антропоцентрической парадигмы в языкознании [Текст] / С. Г. Воркачев И Филологические науки. — 2001. — № 1. — С. 64-72.
Вежбицкая, А. Понимание культур через посредство ключевых слов [Текст] / А. Вежбицкая. - М.: Языки славянской культуры, 2001. - 288 с.
Гак, В. Г. Семиотические основы сопоставления двух культур [Текст] / В. Г. Гак // Вестник Московского университета. — Сер. 19. — 1998. - № 2. -С. 117-126.
Маслова, В. А. Лингвокультурология [Текст] / В. А. Маслова. - М.: Академия, 2001. — 208 с.
Караулов, Ю. Н. Русская языковая личность и задачи её изучения [Текст] / Ю. Н. Караулов // Язык и личность. - М.: Наука, 1989. - С. 3-8.
Головницкая, Н. П. Лингвокультурные характеристики немецкоязычного гастрономического дискурса: дисс. ... канд. филол. наук : 10.02.04 [Текст] / Н. П. Головницкая. - Волгоград, 2007. — 304 с.
Lysaght, P. Ireland [Text] / P. Lysaght // Encyclopedia of Food and Cultures / edited by H. K. Solomon. — Vol. 1. — N. Y.: Thomson, Gale, 2003. — Pp. 256¬259.